5 saveta kako da organizujete letovanje po vašoj meri

5 saveta kako da organizujete letovanje po vašoj meri

Odlazak na putovanje predstavlja odmor, relaksaciju i priliku za upoznavanje novih krajeva sveta. Letnji period je pravo vreme za odlazak na destinacije koje su bogate morem, radi potpunog odmora i užitka. Ipak, za letovanje je potrebno pripremiti se i organizovati mnogo različitih detalja.

Ukoliko vaš izbor nije letovanje po punom aranžmanu turističkih agencija, već samostalno birate odredište, način prevoza, vreme koje ćete tamo provesti, kao i sve popularne oblasti koje ćete obići, važno je da budete kvalitetno organizovani. Letovanje u Grčkoj, na primer, vrlo popularna destinacija za odmor tokom vrelog perioda godine. U ovom tekstu dajemo 5 ključnih saveta kako da organizujete letovanje baš po vašoj meri.

Odlazak na letovanje: blagovremeno razmišljajte o terminima

Ono što je najvažnije kada je u pitanju organizacija odlaska na letovanje jeste utvrđivanje termina polaska i povratka. S obzirom da su deca na letnjem raspustu, njihovo vreme tokom jula i avgusta meseca je uglavnom raspoloživo. Međutim, kada se radi o odraslima, potrebno je uskladiti mogućnost za godišnji odmor, sa raspoloživim smeštajem, odabranim prevozom, ili iskoristiti neku “first minute” ponudu. Da bi sve bilo organizovano na najbolji način, o odlasku na letovanje dobro je razmišljati čak tokom zime, a najkasnije proleća. Tada su i cene znatno niže, dostupnost destinacija veća, pa samim tim i mogućnosti za kvalitetno provedeno leto. Posao je obično osnovni faktor koji utiče na to kada ćete otići na letovanje. Blagovremenim podnošenjem zahteva za godišnji odmor, dogovaranjem sa nadređenima i kolegama, kao i obavljanjem svih poslova koje biste morali tokom letnjeg perioda, stičete uslove za odličan odlazak na put.

Izbor destinacije: kombinujte snove sa finansijskim mogućnostima

Osnovno što je potrebno odlučiti jeste gde želite da putujete. Ovde kao izbor danas često bude Grčka, a razloga za letovanje u Grčkoj je više: blizina ove zemlje, odlični morski horizont, dostupnost sjajnih hotela, vrlo pristupačne cene, veliki broj ljudi iz Srbije, pa jezik nije problem i još mnogo toga drugog. Bilo da je izbor letovanje u Kefaloniji, na Zakintosu, Lefkadi, ili bilo kojoj drugo privlačnoj destinaciji, možete samostalno organizovati svoje putovanje. Pored putovanja u Grčku, atraktivna je i Španija, Bugarska i tradicionalno, Crna Gora. Generalno, izbor destinacije treba da bude orijentisan prema sopstvenim željama, ali i prema finansijskim sredstvima, za koje se planira da budu utrošeni u okviru letovanja. Takođe, finalni izbor destinacije zavisi i od ponude aranžmana. Mada, kada želite samostalno da organizujete putovanje, onda je ta ponuda mnogostruko uvećana, naravno, uz pravovremene odluke za sve bitne detalje putovanja. Suština saveta jeste blagovremeno razmišljanje o letovanju, uz akcenat na izbor destinacije prema finansijskim mogućnostima i željama pojedinca, ili članova porodice.

Birajte destinaciju prema sopstvenim željama

Način prevoza: odaberite najjednostavniji način odlaska

Vrlo važna odluka kada se radi o odlasku na letovanje jeste izbor načina prevoza. Tu je mogućnost za samostalnu vožnju automobila, kao vrlo fleksibilan način u pogledu udobnosti, ugodnosti i pauziranja. Prevoz Beograd Grčka na primer, popularan je u pogledu kupovine različitih karata, ali i pogodnosti samostalne vožnje. Možete izabrati i autobuski prevoz, čija je cena karte često uključena u aranžmane, ukoliko letujete preko turističkih agencija. Voz je rešenje za udobno i zadovoljno putovanje, ali u našem slučaju je to teže realizovati, jer uz prugu mora da postoje mesta presedanja, menjanja prevoza i slično. Avio karte su nešto skuplje ali ovaj vid prevoza najpouzdaniji i najbrži, ali uz ove vrlo pozitivne strane važi i činjenica da je najskuplji način prevoza. Ukoliko su vaše finansijske mogućnosti visoke, ovaj vid prevoza omogućava da za svega 30 minuta budete u Crnoj Gori, za manje od dva sata u Grčkoj i slično.

Prevoz Beograd Grčka vrlo je popularan i često rezervisan u velikom broju i više meseci pre leta. Kombi prevoz do Grčke, ali i drugih destinacija, danas doživljava izraziti skok u pogledu broja turista i tura koje se naprave tokom leta. Vrlo je udoban način prevoza, cene karata su pristupačne, prevozi se manji broj putnika, pa je jednostavnije uskladiti potrebe i želje, posebno kad se radi o pravljenju pauza, TV programu, klimi i slično. Na osnovu toga, kombi prevoz do Grčke je čest izbor turista iz naše zemlje. Ključ saveta jeste da naša zemlja raspolaže velikim brojem različitih prevoznih sredstava, pa je uz odluku o destinaciji, izbor prevoza usklađen putem vremena odlaska, cene karata i broja provedenih sati u putu.

Izbor smeštaja: istaknite sve šta vam je bitno

Pored načina prevoza, bilo da provodite letovanje u Grčkoj, ili nekoj drugoj zemlji, bitno je da odaberete adekvatan smeštaj. Prvenstveno, bitno je da odredite vašu toleranciju na udaljenost od plaža, restorana, klubova, prodavnica, ili drugih vama bitnih stavki, bez kojih letovanje nije potpuno. Unapred razmišljajte o svim detaljima koji su vam važni, jer u moru drugih obaveza, možete pre samog odlaska zaboraviti šta vam je posebno značajno za potpuno uživanje na letovanju. Dostupnost apoteka, udaljenost od gradske gužve, buke ili graje, takođe može biti važan faktor odabira smeštaja. Uz sve što je navedeno, bitan je izgled i samog smeštaja. Tu se misli na opremljenost soba, apartmana, nivo usluge, mogućnost za obroke, dostupnost bazena, spa i welness usluga i mnogo toga drugog. Ono što se često ističe kao zahtev kada se radi o izboru smeštaja na letovanju jeste pogled na more. Razmislite na vreme o svim ovim detaljima i imaćete letovanje baš po vašoj meri.

Smeštaj, jedan od bitnijih stavki…

Planiranje dana: važna stavka organizacije letovanja

Letovanje je odlična prilika za odmor, ali i mnogo obilazaka poželjnih i atraktivnih lokacija. Ako se na vreme organizujete u pogledu odabira destinacije i prevoza, moguće je da uz odmor posetite neka turistička mesta, atraktivnosti i znamenitosti istorije i kulture. Ukoliko se odlučite za kombi prevoz do Grčke na primer, ili samostalnu vožnju automobila, možete prevoz imati deset i više dana, u trajanju letovanja na raspolaganju. Pre odlaska na letovanje poželjno je isplanirati okvirno kako ćete provesti dane: raspitati se o obrocima, vremenu odlaska na plažu, vreme za šetnju, šoping i mogućnost turističkih izleta. Samim tim, vaše letovanje uz svakodnevni odmor i kupanje možete obogatiti nekom vožnjom brodom, posetom znamenitosti, utvrđenja, ili atraktivne plaže. Mnogo je načina da letovanje bude ispunjeno različitim zanimljivostima, savet je samo napraviti okvirni plan i željeni tempo vašeg letovanja.

Isplanirajte unapred

Planiranje odlaska na letovanje zahteva da izdvojite kako vreme, tako i novac. Bez obzira da li govorimo o nekoj egzotičnoj, popularnijoj ili klasičnijoj destinaciji, dobra organizacija nameće potrebu akitvnog planiranja svih detalja, i to znatno pre dolaska samog leta. Navedeni saveti vam mogu biti od koristi radi uspešnije realizovanog letovanja. 

10 thoughts on “5 saveta kako da organizujete letovanje po vašoj meri

  1. Vrlo praktični saveti, mnogih stvari se ne bismo sami setili. Hvala na vodiču za planiranje sledećeg letovanja 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × four =