Kako putovanja utiču na nas…

Kako putovanja utiču na nas…

Svi studenti, iz obe grupe, su pre početka istraživanja, uradili test koji meri pet glavnih aspekata ličnosti: otvorenost za nova iskustva, da li je prijatna osoba, otvorena, emocionalno stabilna i savesna. Kad se prva grupa vratila sa putovanja, ponovo su svi rešili isti test, a zatim su rezultati testova upoređeni.
Pokazalo se da su studenti iz grupe koja je putovala otvoreniji i lakše stupaju u odnose s drugim ljudima, za razliku od onih koji su ostali kod kuće. Takođe, studenti koji su putovali, imali su generalno bolje rezultate za svaku od ovih pet pozitivnih osobina, a izdvojeno je sedam načina na koje putovanja utiču na našu ličnost:

1. Izlazimo iz svoje sigurne zone

Upravo je odlazak u novu sredinu najbolji način da istupimo iz svega onoga što nam je poznato i sigurno – i trebali bismo to činiti što je češće moguće. Najbolji način da u svoj život unesemo malo uzbuđenja jeste upravo da radimo ono što nikad pre nismo radili.

sloboda, putovanja, freedom,
Živite život punim plućima!

2. Postajemo spontaniji – i to nas više ne plaši

Kada promenimo “ugao” gledanja na život, postajemo čvršći i neke stvari nas prosto više ne mogu tako lako izbaciti iz takta. Vremenom uvidimo da se u životu događaju razne stvari koje jednostavno ne možemo predvideti i na njih uticati. Ali ono što možemo je da odlučimo kako ćemo se prema određenim događajima postaviti. Upravo zato oni koji putuju ne dopuštaju da im prepreke na koje nailaze upropaste putovanje, nego jednostavno nastave dalje.

3. Počinjemo gledati na život iz različitih perspektiva

Kad dugo vremena provodimo na istom mestu, dolazi do toga da neke jednostavne, obične stvari počinjemo uzimati zdravo za gotovo. Kad putujemo, može nam se, usled različitih novih situacija, dogoditi da otkrijemo kako su inače uobičajene stvari, poput tuširanja, pranja zuba, vožnje liftom ili normalnog, zdravog obroka ustvari pravi blagoslov.

4. Postajemo otvoreniji za nove ljude i poznanstva

Upoznavanje novih ljudi sastavni je deo svakog putovanja. Ono što je posebno zanimljivo i što je čar svakog putovanja jeste to što možemo videti kako neko naših godina, na nekom potpuno drugačijem mestu živi potpuno drugačiji život od onog na koji smo navikli. Istraživanje je pokazalo da su studenti koji su upoznavali nove ljude generalno postali otvoreniji prema drugim ljudima.

putovanje, dozivljaj, destinacija, prijatelji, poznanstva
Putovanja oplemenjuju

5. Shvatamo koliko je velika razlika između prijatelja i Facebook prijatelja

Za ovo nam možda i nije potrebno putovanje 🙂 ali kako se upoznajemo i družimo sa nekim potpuno novim ljudima, teško je ostati u kontaktu s prijateljima kod kuće. Lajkovi na Facebooku svakako se ne broje u održavanje kontakta s prijateljima. Ipak, osobe kod kuće koje su nam zaista bitne, nećemo zapostaviti i naći ćemo način kako da se sa njima čujemo – bez obzira što smo trenutno možda zauzeti nekim novim stvarima i novim ljudima.

facebook, socijalne mreže, instagram, putovanja
Zaboravite na društvene mreže

6. Postajemo kreativniji!

Svako novo mesto i kultura donose nam nešto novo, kao što su novi običaji i/ili navike, koje onda moramo biti sposobni da prihvatimo i da se na njih naviknemo. A upravo je ta sposobnost znak kreativnosti. Istraživači William Maddux, Hajo Adam i Adam Galinsky bavili su se ovim pitanjem i zaključili da

„ako shvatimo da svaki zadatak može imati različita rešenja, to znači kreativnost. Dakle, život i usvajanje običaja različitih kultura zaista podstiču psihološke procese koji ljude čine kreativnijima.“

7. Više se ne vezujemo za nebitne stvari

Jednostavno – shvatimo šta je bitno, a šta je manje bitno – i toga se držimo. S obzirom na to da se promenila naša perspektiva gledanja na život, mnogo lakše ćemo pustiti neke stvari i prihvatiti da nas umesto njih čeka nešto bolje i uzbudljivije. Takođe, promene nam više ne padaju toliko teško, i omogućuju nam da se bavimo stvarima koje će nam koristiti dugoročno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two + twenty =