Praktični saveti

Praktični saveti

Priprema za putovanje

Putovanja su sastavni deo naših života. Svaka vrsta putovanja zahteva i određenu vrstu pripreme. U avionskom prevozu postoje određena pravila kojih se moramo pridržavati. Ovaj odeljak posvećujemo korisnim savetima u vezi pripreme pred putovanje.

Destinacija i saobraćajne veze

Jako je važno da se upoznamo sa samim aerodromom i geografskim položajem destinacije. Ne bi bilo na odmet pogledati najbliže aerodrome i gradove zbog lakšeg snalaženja usled promene ili preusmeravanja leta. Proverite i koja valuta je važeća u toj zemlji kako bi pre puta konvertovali novac. Korisno je raspitati se i o klimi i vremenskim uslovima u toj zemlji.
U sklopu aerodroma se nalaze rent-a car agencije gde možete iznajmiti automobil. Cene variraju od klase automobila i od uslova koje pruža sama agencija.

Transferi

U sklopu aerodroma se nalaze rent-a car agencije gde možete iznajmiti automobil. Cene variraju od klase automobila i od uslova koje pruža sama agencija.
Ukoliko idete sostvenim prevozom trebalo bi da se raspitate kakav je parking u okviru aerodroma, udaljenost aerodroma od centra grada. Imajte u vidu potencijalne gužve u saobraćaju. Na aerodromima postoje mesta ispred aerodroma koja se zovu „one minute stop“ mesta gde je dozvoljeno samo ukrcavanje i iskrcavanje putnika. Na aerodromima je uglavnom podela na parkinga na duže ili kraće zadržavanje.
Ukoliko se odlučite za taksi prevoz pripazite na generalni problem sa nekorektnim taksistima koji postoji na bilo kojim aerodromima, ne samo u Beogradu. Najbolje je da putujete sa nekom od brendiranih taksi kompanija.
Transferi do hotela
Ukoliko bukirate hotel, većina hotela vrši uslugu transfera koji se doplaćuju, a mogu biti i u okviru cene koju ste već platili. Vodite računa da li su to učestali transferi (shuttle) ili su to transferi u odredjenom vremenu (ad-hoc), odnosno vrše se po potrebi.
U poslednje vreme su dosta popularne i dosta sigurne on-line rezervacije transfera gde unapred imate vreme i cenu transfera sto dodatno uliva sigurnost putniku.

Pasoš i dokumenta

Najbitniji dokument bez kog je nemoguće putovati. Provera datuma isteka pasoša svakako spada u jednu od najbitnijih stvari. Između ostalog provera izdate vize od strane konzulata. Ukoliko putovanje zahteva nošenje jos nekih formulara koji su nužni zbog ulaska ili prilikom presedanja svakako proverite (kao što je to slučaj prilikom ulaska u SAD, obavezan DS formular). Pojedine zemlje zahtevaju da važnost pasoša bude tri ili šest meseci nakon povratka u zemlju i da zbog stavljanja pečata carinika imate minimum dve slobodne strane.

Karte i let

Obavezno proverite da li imate svoje karte sa sobom. Neke low cost avio kompanije ne zahtevaju na uvid avio karte vec samo biometrijski pasoš. U svakom slučaju nije na odmet da ih imate u štampanoj formi kod sebe, a ukoliko imate i USB memoriju poželjno je poneti sve podatke na njoj i i uvek imate brz pristup informacijama.
Proverite vaše vreme kada je potrebno odraditi „check-in“, koliko je dozvoljena količina i težina prtljaga, koje su eventualne doplate u vezi ovih stvari. Preporuka je naravno doći dva sata pre leta kako bi se na vreme ukrcali i izbegli gužvu. Samim tim imate vremena da ukoliko niste uspeli da obezbedite prtljag da to odradite na aerodromu (plastificiranje prtljaga).

Pakovanje prtljaga

Prilikom pakovanja prtljaga trebalo bi da povedete računa o stvarima koje pakujete u ručnom prtljagu i o stvarima koje pakujete u prtljagu koji se predaje prlikom čekiranja. Obavezno stavite nalepnicu na prtljag sa imenom i prezimenom i brojem telefona koji ima prefiks drzave(+381) u kojoj živite zbog lakšeg nalaženja u slučaju gubitka prljaga. Bitno je da u ručnom prtljagu ne nosite stvari koje ne mogu biti u kabinskom prostoru. Morate paziti na pravila o prtljagu koja važe u vazdušnom saobraćaju i dosta su rigoroznija od ostlih vrsta saobraćaja. Pogledajte više na prtljag.
Pogledajte dozvoljeni prtljag kod svih avio kompanija

Zdravstveno osiguranje

Obavezno proverite da li vam je potrebno zdravstveno osiguranje za zemlju u koju putujete. Odredjene zemlje prilikom ulaska na njihovu teritoriju mogu potražti zdravstveno osiguranje. Ukoliko nemate isto, može vam biti onemogućen ulazak u zemlju. Čak i da vam niko ne potrazi na uvid osiguranje, svakako je dobro imati osiguranje zbog lične sigurnosti gde ukoliko se desi svakako nećete imati dodatne troškove eventualnog lečenja. Postoje razne vrste osiguranja (individualna, porodična…) i u skladu sa svrhom putovanja (turistički, poslovno..) biće formirana cena. Cena zavisi naravno i od godina starosti putnika.

Dodatne opcije

Uvek treba imati na umu da ukoliko ne pitate za određene stvari avio kompanije svakako vam neće izaći u susret. Tako da ukoliko želite mesto pored prozora morate da to i naglasite. Ovde naravno spada i prevoz kućnih ljubimaca, specijalni prtljag, izbor hrane, zahtev za pratnju itd. Većina ovih stvari se doplaćuje, ali neke koje se ne doplacuju svakako treba potraziti kako bi avioagenti prilikom rezervisanja karte znali koju napomenu da stave.

Korisne aplikacije za avio prevoz

Svaki aerodrom u današnje vreme ima wi-fi sa vremenskim ograničenjem. Recimo aerodrom Nikola Tesla u Bg-u dozvoljava 60 minuta besplatnog interneta. Naravno vremensko ograničenje se razlikuje od aerodroma do aerodroma. Ono što bi preporučili kao koristan savet je da iskoristite vreme koje imate tako sto bi se javili prvo svojim najbližima, a nakon toga ukoliko imate potrebu da na nekoj od sledećih korisnih aplikacija informišete o destinaciji ili sledećem letu ukoliko presedate. Sa pojavom pametnih telefona pojavilo se dosta korisnih aplikacija koje mozete koristiti. Ovo su neke od njih:

Gate Guru
http://gateguru.com/

Planes Live
http://www.apalon.com/planes_live_flight_status_tracker_and_radar.html