Jedan je Berlin!

Jedan je Berlin!

Ako prvi put idete u Berlin, očekujte neverovatno iskustvo obogaćeno miksom istorije, kulture i neverovatnih znamenitosti!

To je grad koji intrigira i istovremeno dočekuje posetioce otvorenih ruku. Bilo da idete na produžen vikend, celu sedmicu ili čak mesec, sigurno ćete nastojati da obiđete što više možete u ovom bogatom gradu.
Kao i drugi nemački gradovi, kao što su Hamburg ili Keln, Berlin ima raznoliki miks znamenitosti koje morate obići.

1) Brandenburška kapija

Ovo je jedno od najpopularnijih nemačkih simbola koje ćete, u to nema sumnje, obići. Istorijski, stara gradska kapija, Brandenburška kapija je renovirana pre oko 250 godina i još uvek stoji tu.
Poznata je kao mesto za bitne istorijske događaje, i treba je videti kada se obilazi Reichstag koji je blizu.

2) Staklena kupola Raihstaga

Reichstag nije samo mesto za nemačku vladu. Tu je veoma bitna i impresivna staklena kupola. Otvorena je za građanstvo, i možete ući i uživati u neverovatnoj građevini i neverovatnom pogledu iz kupole. Samo se potrudite i rezervišite ulaznice unapred.

3) Berlinska katedrala

Smeštena na Muzejskom ostrvu, Berlinska katedrala je jedno mesto, vredno posete. Bogata istorija i neverovatna arhitektura su glavne karakteristike katedrale i mamci za obilazak ove znamenitosti.
Prvo treba provesti neko vreme u glavnoj katedrali, a potom sići dole i saznati nešto više o kriptama i istoriji ove sjajne građevine.

4) Berlinski zoološki vrt

Više od zoološkog vrta, Berlinski zoološki vrt je vrlo edukativan, interaktivan i sadrži uvodne programe o ugroženim vrstama sveta.
Ovde se može naučiti o radu na uzgoju koji pomaže i podržava ugrožene vrste.

5) Galerija istočne strane

Pretpostavljena kao međunarodni spomenik za slobodu, ovaj masivni deo zida, Berlinskog zida, je naručen, i u njemu je učestvovalo preko 100 raznih crteža od umetnika iz celog sveta.
Prođite celom dužinom zida (1,3 km) i divite se umetničkim delima, samo ne zaboravite udobnu obuću.

berlin, nemacka, evropa, zid, berlinski zid,
Street art

6) Muzejsko ostrvo

Poseta Berlinu nije kompletna bez obilaska Muzejskog ostrva (koje je na UNESCO – ovoj listi). Zato treba doći na ostrvo koje je smešteno na sred reke Špre, i videti neke od najboljih muzeja na svetu.
Obavezno treba otići u Stari muzej i Bode muzej zbog pojedinih neverovatnih rukotvorina. Ako Vas sva ova šetnja izgladni, možete posetiti fantastične fastfudove u blizini.

7) Spomenik holokaustu

Uđite ovde i razmislite na trenutak o groznim pogreškama tokom istorije. Dizajner ovog mesta, Ajzenman je napravio ovaj prostor za posetioce, da se ne osećaju baš prijatno i prostor je izuzetno zbunjujuć i kao da nema reda.
Otvoren pre 10 godina, ovaj spomenik predstavlja mesto za razmišljanje i sećanje na užasne radnje Holokausta.

8) Šarlotenberg palata

Zvanično, najveća palata u Berlinu, Šarlotenberg palata je sagrađena pre 300 godina. Na oko 15-20 minuta od centra Berlina, okruženje palate je idealno mesto za šetnju, naročito kroz vrtove.
Obavezno posetite kuću čaja i malu plantažu pomorandži u okviru vrta.

9) Belvi palata (Bellevue Palace) – predsednička kuća

Bilo da se odlučite da uđete unutra ili ne, Belvi palata je divna znamenitosti dok ste u Berlinu. Tu je i najstariji i najveći park u Berlinu.

10) Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie je najpoznatiji prelaz između Istočne i Zapadne Nemačke za vreme Berlinskog zida. Sada, prelaz je renoviran i izgleda isto kao pre. Pored je i muzej The Allied.

11) Berlinski TV toranj

Na tornju je pogled na grad od 360°. Takođe, tu je i restorančić. Ako planirate posetu u kasno popodne ili veče, možete uživati u karivurstu, dok gledate na grad.

berlin, nemacka, evropa, destinacija,
Berlinski tv toranj

12) Uživanje u raznovrsnoj hrani u gradu

Jedna od najboljih stvari u Berlinu je raznovrsan miks ukusne hrane, koja je na svakom ćošku, i bukvalno možete nabaviti hranu koju poželite. Možda je najbolje da probate nešto što niste probali pre.

13) Francuska katedrala

Francuska katedrala je verovatno najlepša građevina u Berlinu. Uđite unutra, kako biste mogli da šetate po zgradi i takođe jedete u podrumskim prostorijama. Mnogi ljudi ne znaju da je u katedrali i muzej Hugenota.

14) Stub Pobede

Ako mislite da ste fit, ili želite da sagorite kalorije od karivursta, pređite oko 300 stepenika do Stuba Pobede. 200 godina star, stub pruža predivan pogled na grad.

15) Nova crkva

Nova crkva se nalazi naspram Francuske katedrale, preko trga. Uđite unutra da bi videli očaravajuću arhitekturu i isplanirajte put da se poklopi sa jednim od mnogih događaja i pijaca koje rade unutar tržnice Gendarmenmarkt, pored crkve.

16) Koncertna kuća (Konzert Haus)

Ako tražite da vidite neke od svetski poznatih umetnosti u gradu, onda definitivno treba da posetite Koncertnu kuću, gde se održavaju svetski najbolje opere, baleti, predstave i koncerti nemačke muzike. Karte se mogu nabaviti online.

berlin, nemacka, evropa
Koncertna dvorana

17) Memorijalna crkva kralja Vilhelma

Sagrađena pre više od 100 godina, ova memorijalna crkva je razorena tokom Drugog svetskog rata. Poznata i kao “šupalj zub”, njen toranj sa vrhom još uvek stoji u razorenom stanju, kao svedočenje na grozne tragedije rata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + nineteen =