Proleće u Kopenhagenu

Proleće u Kopenhagenu

Ulice i trgovi Kopenhagena u proleće odišu novom energijom, a tada je i sezona buvljaka, uličnih zabava i izleta po parkovima i vrtovima. Kao da se proslavlja odlazak zime, sve je veselo, puno života, čuje se muzika, oseća miris dobre hrane. Pored grada, samog po sebi, nabrojaćemo i neke dodatne sadržaje koji će vam boravak ovde učiniti izvanrednim.

Prolećne izložbe

Svakog proleća, muzeji Kopenhagena su prepunjeni novim, inspirišućim izložbama. Izdvojićemo tzv. Parkmuseerne, zeleni okrug muzeja sa šest muzeja, smeštenih u i oko tri istorijska parka u centru grada: Kraljevski park, Botanička Bašta i Ostre Anlag park. Sve se može obići peške i svi muzeji se mogu posetiti sa jednom kartom.

“GoBoat” Kopenhagen

Otkrijte Kopenhagen iz vode, kao pravi kapetan sopstvenog broda na solarni pogon, iz gradskih kanala i luke. U proleće, ljudi bukvalno migriraju ka vodi, jer se tu najviše uživa.

Brodići na solarni pogon

Brodići, kao što je već pomenuto, idu uz pomoć solarne energije, koja se generiše putem solarnih panela na krovu. Brzine od tri čvora (oko 5,6km/h), mali plavi brodići se polako i nečujno kreću kroz gradske kanale.
Nasuprot brzim motornim brodovima, za koje uglavnom treba licenca i iskustvo u plovidbi, svako može da plovi sa GoBoat. Brodići su laki za upravljanje i nije neophodan nikakav sertifikat ili prethodno iskustvo u plovidbi. Možete ploviti, skoro, bilo gde poželite, bez zagađenja. Iskusno osoblje u GoBoat će vas, svakako uputiti na rute kojima možete ići. U svaki brodić može stati do osam osoba i sva sedišta su okrenuta ka stočiću koji je na sredini. Stoga, možete uživati u ručku ili večeri, ili pak piću, šta god odaberete, i to bez buke koja bi Vas ometala u razgovoru. Ne zaboravite da ponesete vindjaknu i šal, jer može biti prilično sveže na vodi. U luci Kopenhagena i kanalima, običaj je da pozdravite one koje prolazite, tako da slobodno mašite strancima u drugom brodiću ili na doku.

Park jelena

Kratak put severno od Kopenhagena odvešće Vas do “Dyrehaven”-a, prelepog šumovitog kraja koji je izdvojen od gradske buke i svetala.
Ovo je idealno mesto za mirnu šetnju, jer je okolina fenomenalna a vazduh svež nordijski. Dyrehaven u prevodu znači park jelena i predstavlja prirodni rezervat bogat gustim šumama, malim jezerima i otvorenim pejzažima. Kako samo ime parka kaže, park je najpre poznat po jelenima, tačnije 2000 jelena koji nastanjuju park. Šetajući parkom, sigurno ćete naići na krdo jelena koje pase.
Tokom cele godine, park je veoma posećen i služi kao dobro mesto za piknik, džogiranje, biciklizam ili jahanje. Možete čak i obići park u konjskim kolima.
Pored sjajnog pejzaža, park se može pohvaliti i značajnom istorijom koja datira stotinama godina unazad. 2015. godine, Park jelena je u UNESCO-ovu listu. Nekada je ovde dansko kraljevstvo lovilo.
Park je u suštini i bio stvoren za lov uz pomoć pasa, i zato staze oblikuju zvezdu, da bi se lakše moglo ući u trag psima. Dok šetate parkom, prođite i pored “The Hermitage”, kraljevskog lovačkog doma, koji je u sredini parka.
Ovaj park je odlična pauza od gradskog života, na samo je 20 minuta vozom od centra Kopenhagena, tačnije od stanice Klampenborg.

Muzej moderne umetnosti “Louisiana”

Nalazi se na 40-ak km severno od grada. S vremenom je dobio reputaciju muzeja koji poseduje “zeitgeist” savremenog umetničkog sveta.
Pri poseti ovog muzeja, možete biti sigurni da ćete konzumirati novu, osvežavajuću, savremenu umetnost, kao i klasiku. Pored stalne postavke koja sadrži preko 3000 radova, muzej obuhvata i desetak specijalnih izložbi godišnje.
Postoji i područje za decu, gde najmlađi mogu da se kreativno izraze na zabavan i edukativan način.
Kada Vas glad sustigne, možete da uživate u nordijskom ručku ili večeri (koja je u vidu švedskog stola) u muzejskom kafiću.
Završite muzejsku posetu odlaskom u muzejsku radnju gde se mogu nabaviti umetničke knjige i ručni rad.

Pijace Kopenhagena

Dobra organska hrana na ulici, dobija sve više na značaju u Kopenhagenu. Družeći se napolju sa prijateljima ili porodicom, možete se zadovoljiti ukusnom hranom i čašom vina, na sunčanom danu uz muziku uživo. U centru grada je “Torvehallerne” pijaca hrane i ona je otvorena cele godine. Predstavlja modernu verziju pijace hrane sa pekarama, kafeterijama, piljarama, radnjama delikatesa, fastfudovima (uglavnom organskih).
“Rebel Food” je karavan kamiona sa hranom, koji se kreće ulicama Kopenhagena. Ova zajednica /preduzetništvo je nastalo iz ljubavi prema hrani i želje da se svi svetski specijaliteti lako prenesu znatiželjnim lokalcima.
“Tivoli Food Hall” je deo sa hranom pored Tivoli parka. Tivoli je jedan od najposećenijih atrakcija u Kopenhagenu. Uz njega je petnaestak tezgi sa raznovrsnom kvalitetnom hranom. Od doručka do večere, od klasičnih do neobičnih jela… Prostor ima 850 metara kvadratnih i stoji tik uz Centralnu stanicu. Kako se uđe ovde, bilo iz unutrašnjosti Tivolija ili direktno sa ulice, oseća se izuzetno prijatna atmosfera, i dostupno je u bilo koje doba dana. Veoma je raznoliko što se tiče ponude, te se za sve ukuse. “Tivoli Food Hall” je izuzetno povoljna pijaca i odlična je alternativa za restorane. Ima mogućnost i hrane za poneti. Ali svakako treba imati u vidu da ovo mesto veoma popularno, te se nekad čeka i duže u redovima.
“The Bridge Street Kitchen” je smeštena pored vode i raspolaže sa najpopularnijom hranom u Kopenhagenu: California Kitchen’s bowls, Gasoline Grill burgers, Grod’s porridge, Coffee Collective… Kao dodatna atrakcija, gostujući kuvari iz celog sveta, pozivaju se u Kopenhagen da pokažu svoje umeće u spravljanju ulične hrane. Tako da ovde možete probati hranu sa svih strana, a pri tom gledate na luku Kopenhagena. Dizajn pijace je uređen po ugledu na istoriju okruga, gde su se trgovci vraćali sa severnog Atlantika. Na primer, boje tezgi potiču od boja autentičnih grenlandskih kuća.

Tivoli bašte

Zabavni park Kopenhagena

Tivoli je fantastičan u proleće, ceo prekriven svetlim, raznobojnim cvećem i svetlima noću. To je zabavni park u Kopenhagenu i topla preporuka svim (i starim i mladim) posetiocima Kopenhagena. Veoma je lako dostupan, jer se nalazi na nekoliko minuta hoda od Gradske kuće. Park je otvoren 1843. godine, i postao je nacionalno blago i internacionalna atrakcija. Poznati pisac bajki, Hans Kristijan Andersen ga je posetio mnogo puta, kao i Volt Dizni, koji je čak našao inspiraciju ovde za svoj Dizni svet. Predeo parka je izvanredan sa egzotičnom arhitekturom, istorijskim građevinama i bogatim baštama. Uveče, hiljade svetala u boji formira bajkovitu atmosferu koja je skroz jedinstvena.
Vožnja parkom je kreirana da se uklapa sa arhitekturom i baštama. Neke vožnje su nostalgične. Druge će ispuniti očekivanja najiskusnijih u ovakvoj vrsti uzbuđenja.
Kada je u pitanju hrana, Tivoli je takođe raznovrsan. Ali, mnogi će napraviti piknik ovde, ali većina će posetiti izvrsne mnogobrojne restorane. Tu je i tradicionalna danska kuhinja, francuska, azijska… Tu je i restoran, nagrađen od strane Mišelina, restoran Henrika Jidea.

Baken

Baken je najstariji zabavni park koji se nalazi u bogatim šumama Jagersborg Dyrehave, sjajnoj zelenoj oblasti, gde ćete se naći okruženi drvećem, starim i po 400 godina, i jelenima. Savršeno je mesto za jahanje ili pravljenje piknika.
Sa roler kosterima, kamikazama i mnogim drugim adrenalinskim spravama, Baken nudi mnogo vožnji, više od bilo kog drugog zabavnog parka u Skandinaviji.
Ako pak želite mirnu relaksaciju, Baken nudi i sadržaje za jelo, kafenisanje ili čašu vina. Tu je i stari londonski bus preobraćen u pab. Što se noćne zabave tiče, ne propustite dobar staromodni kabare u Bakens Hvile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − two =